Catherine Meurisse

 Tabakoloog en rookstopcoach

Een tabakoloog, wat is dat?

Een tabakoloog is een zorgverstrekker: arts, apotheker, psycholoog… die een bijkomende en door de overheid erkende opleiding tabakologie heeft genoten.

Ondanks de grote motivatie om te stoppen met roken, kan een extra steun en hulp van een tabakoloog of rookstopcoach nodig en nuttig zijn.

Wie ben ik

°1966

Ik ben Catherine Meurisse, apotheker, tabakoloog en coach gespecialiseerd in communicatie en gedragsverandering.

Na een jarenlange ervaring als medewerker in de farmaceutische industrie binnen verscheidene functies heb ik Meurisse Efficiency Clinic opgericht.

Intussen heeft ik allerlei opleidingen gevolgd waaronder: tabakologie, motiverende gesprekstechnieken, conversationele intelligentie, gedragstijlen…

Meer info vindt u op de website: https://www.efficiency-clinic.com/

Naast vervangingen in de apotheek werkt ik nu als tabakoloog in het Praktijkhuis Senses.

Daarbuiten geef ik zowel op individueel niveau als aan bedrijven, scholen en zorgverstrekkers praktijkgerichte opleidingen rond communicatie en gedragsverandering.

Het is mijn passie om mensen te inspireren, te animeren en vooral te helpen.

Contact

Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden op 0468/11.35.18. De individuele rookstopbegeleiding gaat door in Senses Praktijkhuis te Lier, Hofstraat 14.

Ook telefonische raadpleging of online via Zoom zijn mogelijk.

Wat nog meer

Heeft uw gemeente, bedrijf of school belangstelling in een lezing of groepsbegeleiding, of zoekt u een spreker op een ander event, doe gerust een aanvraag via mail:

rookstop@efficiency-clinic.com

Wat kan je verwachten van de individuele begeleidingsgesprekken rond rookstop?

Via een intake gesprek wordt er kennisgemaakt en geluisterd naar uw verhaal en behoeften.  Zo kan geëvalueerd worden in welke mate er sprake is van lichamelijke en geestelijke verslaving. Het doel is samen te werken om uw motivaties te versterken. U bepaalt het tempo, de coach is er om u hierin te steunen.

Ook jongeren tot 21 jaar kunnen hier terecht voor begeleiding aan de hand Smartstop: https://www.smartstop.be/

Wat is de kostprijs

In Vlaanderen is derdebetalersregeling van toepassing zodat enkel remgeld betaald wordt. Voor jongeren en in geval van verhoogde terugbetaling betekent dit dat een half uur consultatie slechts 2€ kost. Remgeld bedraagt nooit meer dan 15€ per half uur.

 

De tabakoloog biedt een professionele begeleiding in het rookstopproces. Hierin wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke situatie. Samen wordt op zoek gegaan uw motivatie. Zijn er al eerdere stoppogingen geweest? Dat is alvast een eerste succes. Wat ging er toen goed? Wat ging er minder goed?                                  Ook info over mogelijke hulmiddelen die kunnen helpen bij de rookstop komen aan bod. Zo wordt er samen een op maat gemaakt rookstopplan opgesteld.

 

Aandachtspunten zoals stress, gewichtstoename, persoonlijke voordelen van rookstop en motivatie krijgen de nodige aandacht. Ook na herval blijft men welkom bij een tabakoloog. Stoppen met roken is immers een proces van vallen en opstaan. Gemiddeld worden 5 tot 7 pogingen ondernomen alvorens men definitief is gestopt.

 

Onderzoek toont aan dat succesvol stoppen met roken het beste lukt mits begeleiding door een tabakoloog en dit in combinatie met rookstopmedicatie. Op deze manier worden zowel de lichamelijke als psychologische afhankelijkheid aangepakt. Rookstopmedicatie kan de lichamelijke ontwenningsverschijnselen opvangen. Psychologische begeleiding en ondersteuning zijn belangrijk om een stoppoging vol te houden.