Erwin Van Uffel

Erwin Van Uffel Klinisch Psycholoog Senses Praktijkhuis Lier

Biopsycholoog

 

Contact

Graag ontvang ik u op zaterdag in Senses Praktijkhuis Lier, na afspraak:

T: 0485/59.05.18
E: empedocles74@hotmail.com 

U kan me steeds contacteren via telefoon, als u een boodschap achterlaat, zal ik u zo snel mogelijk terugbellen. Wanneer ik denk dat uw noden niet aansluiten bij mijn therapeutische kennis, zal ik u zo goed mogelijk op weg zetten om de juiste begeleiding te vinden. Het verschil tussen psychologische therapieën kan verwarrend zijn, dus stel gerust uw vragen.

Wie ben ik

Van opleiding ben ik maatschappelijk werker, economist, milieu-natuurwetenschapper (met focus gezondheid) en klinisch psycholoog met verschillende bijkomende psychologische en biologische vormingen. Je kan bij mij terecht voor traditionele psychologische begeleiding (de langerdurende gesprekstherapie) maar ook voor kortdurende interventies. Om specifieke klachten te behandelen zal ik niet enkel via gesprekken werken, maar ook via biologische ingrepen, waarbij een nauw contact met uw huisarts of diëtist belangrijk is.

Thema’s

Mijn psychologische beroepservaring ligt vooral in traumaverwerking en stressbeheersing. Ik heb vele jaren met vluchtelingen gewerkt en daar soms heel zware problematieken gezien. Er zijn vele vormen van traumaverwerking, bv. EMDR, lichaamsgericht werken, mindfulness,… Niet alle therapieën werken even goed bij iedereen, dus soms moeten we wat zoeken. Ik doe ook reconsolidatietherapie. Dit is een medicinaal ondersteunde therapie bij trauma ten gevolge van een éénmalig incident (bv. auto-ongeval, aanslag,…). In Vlaanderen is deze therapie voorlopig nog nieuw en niet bekend, ondanks de goede resultaten.

Ik werk regelmatig met psychosomatische onderwerpen, dit zijn vaak biomedisch onverklaarde symptomen waar er een psychologische oorzaak aan de achtergrond ligt. Regelmatig heb ik mensen gezien die fibromyalgie, CVS, reconversiestoornis of burnout hadden. Hierbij speelt mijn biologische vooropleiding een belangrijke rol om de zorg optimaal af te stemmen. Soms zie ik ook mensen die in begeleiding zijn bij een collega, maar die voor een specifiek aspect komen zoals slaapproblemen, stress,… In die gevallen doe ik één of enkele begeleidingen en kan u daarna gewoon verder met uw gebruikelijke therapeut. Omwille van mijn biologische achtergrond moet u niet verbaasd zijn als ik bijvoorbeeld over uw stoelgang vragen stel of een bloedonderzoek bij uw huisarts aanvraag. Soms werk ik vanuit de nutritionele psychologie. In sommige gevallen is de biologische aanvulling het ontbrekende puzzelstukje naar genezing.

Naast de traditionele cliëntgerichte behandeling, waarbij de psycholoog vooral een luisterend oor biedt, doe ik ook analytische psychologie, een langere begeleiding die gericht is op zelfkennis en gaat graven in de ziel.

Wanneer er behoefte is aan een diagnose, zal ik u hierin ook zo goed mogelijk begeleiden. Diagnoses zijn voor mij geen vastbepaald etiket, maar dienen eerder als houvast en kunnen een aanwijzing geven voor een goede opvolging.

Tarieven

Ik werk volgens twee stelsels.

  • Het eerste stelsel is terugbetaling via het RIZIV, dit betekent dat je vanaf de tweede tot de achtste sessie 11 euro (of 4 euro voor mensen met verhoogde terugbetaling) betaalt. De eerste sessie is gratis. Dit betekent wel dat je in het RIZIV-systeem geregistreerd bent en dat andere hulpverleners (artsen,…) kunnen zien dat je in behandeling bent. De bedoeling van deze laagdrempelige sessies is om beperkte problematieken aan te pakken of om verdere oriëntering naar gespecialiseerdere zorg in te zetten. Voor de bovenvermelde thema’s kan ik die zorg ook aanbieden en gaat het om maximum twintig sessies aan terugbetalingstarief.
  • Het tweede systeem is een private consultatie, dit is aan 60 euro en valt buiten het RIZIV-dossier. Hier is beperkte terugbetaling afhankelijk van de mutualiteit.