Gijsbert Ruitenburg

Gijsbert Ruitenburg Jindanfa Senses Praktijkhuis Mortsel

Therapeut Chinese Geneeswijzen
Taoïstische gezondheidstraining

Contact

Graag ontvang ik je na afspraak op donderdag in Senses Praktijkhuis Mortsel.

T: 03 289 56 25

E: info@jindanfa.com

W: www.jindanfa.com

 

Wie ben ik

Ik ben een rustig, gedreven, enthousiast, betrokken en zorgzaam persoon. Ik ben nieuwsgierig naar het leven en mijn medemens. Ik hou van een grapje. Ik ben sportief en graag in de natuur. De taoïstische levensstijl vormt de leidraad in mijn leven.

In 2017 heb ik de Master of Taoist Arts behaald bij China Arts College. Ik ben officieel verbonden aan de Zuidelijke Alchemistische Traditie van het Gouden Cinnaber en geef les bij het China Arts College. Sinds 2014 bestier ik de gezondheidspraktijk Jindanfa.

Ik ben opgeleid in:

 • traditionele geneeswijzen (massage, acupressuur, moxa, cupping)
 • gezondheidsoefeningen (yuanqigong, ademtraining, alchemistische meditatie, zelfmassage)
 • inwendige krijgskunsten (taijiquan, baguazhang, xinyiliuhequan en xin(g)yiguan)
 • levensfilosofieën (Laozi, Zhuangzi).

Ik beheers de Klassieke Chinese taal, zodat ik belangrijke Chinese, taoïstische bronteksten kan lezen en mezelf kan blijven verdiepen. Ik beoefen verder graag Chinese kalligrafie. 

In 2003 ben ik in Nederland afgestudeerd als bachelor verpleegkunde.
In 2005 ving ik mijn levensstudie bij het China Arts College in Antwerpen aan. Ik heb dat gecombineerd met werk in de jeugdpsychiatrie op een afdeling voor adolescenten met gedragsstoornissen. Sinds 2009 werk ik bij Pleegzorg Provincie Antwerpen als begeleider van pleegkinderen, hun  ouders en pleeggezinnen en als screeningsmedewerker van kandidaatpleegouders. Wij werken vanuit een systeemtheoretische
 visie en krachtgerichte aanpak. Ik volgde meerdaagse cursussen over o.a. systeemtheoretisch denken, trauma-sensitief opvoeden, krachtgericht werken, netwerkgericht werken, Signs Of Satefy en hechting in gezinsrelationeel perspectief.

Wat is taoïstische gezondheidstraining

Taoïstische gezondheidstraining (道家養生法) leert je om zorg te dragen voor jezelf en je lichaam op de meest natuurlijke manier. Een goed functionerend lichaam is van levensbelang, want voor alles wat je doet heb je jouw lichaam nodig. Taoïstische gezondheidsoefeningen geven jou de tools om je leven en lichaam te voeden, op kracht te komen of te blijven, zodat het lichaam kan doen wat het moet doen, weerbaar is, en jij jouw mogelijkheden (weer) kan aanwenden om een aangenaam leven te leiden waarin eenvoud, rust, stabiliteit, veerkracht en blijheid primeren.

Alle aangeleerde oefeningen zijn geworteld in de authentieke, Chinese geneeswijzen en taoïstische levensfilosofie. Je leert diverse (setjes van) lichaamsoefeningen, zelfmassagereeksen en adem- en meditatietechnieken.

Thema’s

Taoïstische gezondheidsoefeningen zetten het hele lichaam in beweging, versterken het lichaam als eenheid en hebben dus een effect op het hele lichaam.

Taoïstische gezondheidsoefeningen kunnen bij iedereen ingezet worden ter preventie van gezondheidsproblemen. Ze zorgen onder andere voor:

 • het hooghouden van de weerbaarheid tegen ziekte;
 • een correcte lichaamshouding, waarbij de natuurlijke werking van het lichaam gevolgd wordt;
 • fijngevoeliger worden naar de werking van je lichaam;
 • energiewinst door het economisch bewegen;
 • rust en stabiliteit in lichaam en geest.

Daarnaast dient het om gezondheidsproblemen aan te pakken, zoals:

 • (‘chronische’) vermoeidheid;
 • hoofdpijnen;
 • spier- en gewrichtsproblemen;
 • spijsverteringsklachten (maag, darmen, lever, …);
 • slaapproblemen;
 • rug-, nek-, schouderpijnen;
 • hart- en longaandoeningen;
 • psychische problemen: stress, angsten, woede, depressie, manie, psychosegevoeligheid e.d.

Wil je weten of je met jouw vraag bij mij terecht kan? Neem dan gerust contact op.

Werkwijze

Bij de eerste afspraak wordt je situatie grondig bekeken en wordt een beeld gevormd van wat er goed gaat en wat er schort. Dit gebeurt onder andere door middel van een verkennend gesprek, taoïstische pols- en tonganalyse en het voelen van het lichaam. Welke oefeningen je vervolgens krijgt aangereikt is afhankelijk van je gezondheidstoestand.

Tarief

Een afspraak duurt 60 minuten en kost €70.
Een eerste afspraak duurt 90 minuten (ook €70).