Gijsbert Ruitenburg

Gijsbert Ruitenburg Jindanfa Senses Praktijkhuis Mortsel

Therapeut Chinese Geneeswijzen
Taoïstische levensbegeleiding

Contact

Graag ontvang ik je na afspraak op donderdag in Senses Praktijkhuis Mortsel.

T: 03 289 56 25

E: info@jindanfa.com

W: www.jindanfa.com

 

Wie ben ik

Ik ben een rustig, gedreven, enthousiast, betrokken en zorgzaam persoon. Ik ben nieuwsgierig naar het leven en mijn medemens. Ik hou van een grapje. Ik ben sportief en graag in de natuur. De taoïstische levensstijl vormt de leidraad in mijn leven.

In 2017 heb ik de Master of Taoist Arts behaald bij China Arts College. Ik ben officieel verbonden aan de Zuidelijke Alchemistische Traditie van het Gouden Cinnaber en geef les bij het China Arts College. Sinds 2014 bestier ik de gezondheidspraktijk Jindanfa.

Ik ben opgeleid in:

 • traditionele geneeswijzen (massage, acupressuur, moxa, cupping)
 • gezondheidsoefeningen (yuanqigong, ademtraining, alchemistische meditatie, zelfmassage)
 • inwendige krijgskunsten (taijiquan, baguazhang, xinyiliuhequan en xin(g)yiguan)
 • levensfilosofieën (Laozi, Zhuangzi).

Ik beheers de Klassieke Chinese taal, zodat ik belangrijke Chinese, taoïstische bronteksten kan lezen en mezelf kan blijven verdiepen. Ik beoefen verder graag Chinese kalligrafie. 

In 2003 ben ik in Nederland afgestudeerd als bachelor verpleegkunde.
In 2005 ving ik mijn levensstudie bij het China Arts College in Antwerpen aan. Ik heb dat gecombineerd met werk in de jeugdpsychiatrie op een afdeling voor adolescenten met gedragsstoornissen. Sinds 2009 werk ik bij Pleegzorg Provincie Antwerpen als begeleider van pleegkinderen, hun  ouders en pleeggezinnen en als screeningsmedewerker van kandidaatpleegouders. Wij werken vanuit een systeemtheoretische
 visie en krachtgerichte aanpak. Ik volgde meerdaagse cursussen over o.a. systeemtheoretisch denken, trauma-sensitief opvoeden, krachtgericht werken, netwerkgericht werken, Signs Of Satefy en hechting in gezinsrelationeel perspectief.

Wat is taoïstische levensbegeleiding

Het volgen van taoïstische levensbegeleiding (道家煉性命法)  leert je op een taoïstische manier met jezelf en het leven om te gaan, zodat je een stabiel, rustig, veerkrachtig en harmonisch leven realiseert. De begeleiding richt zich op het versterken van het bestuur van je lichaam, zodat gedachten, emoties en andere gevoelens van het lichaam goed beheerd blijven en je er niet door meegesleurd wordt én het richt zich op het doorvoeren van (blijvende) veranderingen in je levensgewoonten en levensvisie.

In de begeleiding wordt gespreksvoering bij voorkeur gecombineerd met lichaamstraining. Scheiding tussen lichaam en geest is er namelijk niet. De focus ligt juíst op het versterken van hun eenheid. Lichaamstraining gebruiken om de controle over de meer geestelijke vermogens te versterken is een typische taoïstische aanpak. Ook werken we niet enkel aan de manier waarop je denkt, maar richten we ons op de hoeveelheid gedachten. De taoïsten zeggen ook wel: ‘De tienduizend gedachten terugbrengen naar één’.

We baseren ons bij de levensbegeleiding op de meer dan 2000 jaar oude inzichten zoals die binnen onze traditie bewaard zijn gebleven. 
Indien nodig kan je ook nog ondersteund worden via taoïstische massage om zaken in beweging te zetten en in goede banen te leiden. 

Taoïstische levensbegeleiding is een diepgaande methode die tijd en (meestal) langdurige begeleiding vraagt, maar die dan ook ingrijpende en voortdurende effecten op je welzijn heeft. 

Thema’s

Voor wie:

 • op zoek is naar stabiliteit en rust (in denken, voelen en handelen);
 • bewust inzicht wil verwerven in het eigen functioneren.
 • meer helderheid wil verkrijgen over hoe richting te geven aan zijn lichaam (zijn leven);
 • meer voeling wil krijgen met zijn lichaam en de mogelijkheden ervan;
 • graag met zijn lichaam werkt;
 • op zoek is naar een passende zingeving in het leven;
 • de verbondenheid tussen lichaam en geest wil ervaren en leren kennen;
 • wil werken aan zijn persoonlijkheid;
 • in grotere verbondenheid met zijn omgeving (medemens, de natuur,…) wil leven;
 • verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn leven;
 • tijd en inspanningen wil leveren om blijvende veranderingen te realiseren.

Wil je weten of je met jouw specifieke vraag bij mij terecht kan? Neem dan gerust contact op.

Werkwijze

In eerste instantie wordt nagegaan hoe sterk jouw gedachten, gevoelens, levensvisie en levensgewoonten inwerken op je gezondheidstoestand en leven. Daarna maak ik een individueel programma, die bestaat uit gespreksvoering, lichaamstraining. Dat bestaat uit 2 of 3 onderdelen:

 • Je leert via Chinese taoïstische gezondheidsoefeningen je levenskracht en weerbaarheid te verhogen;
 • Via gespreksvoering wordt je ondersteund bij een voor jou juiste oriëntatie op jezelf en je leven aan de hand van de taoïstische levensfilosofie.
 • Eventueel is taoïstische massage een onderdeel van het traject.

Tarief

Een afspraak duurt 60 minuten en kost €70.
Een eerste afspraak duurt 90 minuten (ook €70).