Gijsbert Ruitenburg

Gijsbert Ruitenburg Jindanfa Senses Praktijkhuis Mortsel

Therapeut Chinese Geneeswijzen
Taoïstische massage – Acupressuur – Moxa – Cupping

Contact

Graag ontvang ik je na afspraak op donderdag in Senses Praktijkhuis Mortsel.

T: 03 289 56 25

E: info@jindanfa.com

W: www.jindanfa.com

 

Wie ben ik

Ik ben een rustig, gedreven, enthousiast, betrokken en zorgzaam persoon. Ik ben nieuwsgierig naar het leven en mijn medemens. Ik hou van een grapje. Ik ben sportief en graag in de natuur.

De taoïstische levensstijl vormt de leidraad in mijn leven.

In 2017 heb ik de Master of Taoist Arts behaald bij China Arts College. Ik ben officieel verbonden aan de Zuidelijke Alchemistische Traditie van het Gouden Cinnaber en geef les bij het China Arts College. Sinds 2014 bestier ik de gezondheidspraktijk Jindanfa.

Ik ben opgeleid in:

 • traditionele geneeswijzen (massage, acupressuur, moxa, cupping)
 • gezondheidsoefeningen (yuanqigong, ademtraining, alchemistische meditatie, zelfmassage)
 • inwendige krijgskunsten (taijiquan, baguazhang, xinyiliuhequan en xin(g)yiguan)
 • levensfilosofieën (Laozi, Zhuangzi).

Ik beheers de Klassieke Chinese taal, zodat ik belangrijke Chinese, taoïstische bronteksten kan lezen en mezelf kan blijven verdiepen. Ik beoefen verder graag Chinese kalligrafie. 

In 2003 ben ik in Nederland afgestudeerd als bachelor verpleegkunde.
In 2005 ving ik mijn levensstudie bij het China Arts College in Antwerpen aan. Ik heb dat gecombineerd met werk in de jeugdpsychiatrie op een afdeling voor adolescenten met gedragsstoornissen. Sinds 2009 werk ik bij Pleegzorg Provincie Antwerpen als begeleider van pleegkinderen, hun  ouders en pleeggezinnen en als screeningsmedewerker van kandidaatpleegouders. Wij werken vanuit een systeemtheoretische
 visie en krachtgerichte aanpak. Ik volgde meerdaagse cursussen over o.a. systeemtheoretisch denken, trauma-sensitief opvoeden, krachtgericht werken, netwerkgericht werken, Signs Of Satefy en hechting in gezinsrelationeel perspectief.

Taoïstische massage  – Acupressuur – Moxa – Cupping

Taoïstische Massage ((道家推拿按摩) is geworteld in duizenden jaren oude taoïstische levensfilosofie en geneeswijzen. De (relatief) zachte methode van inwerken regelt de basisstofwisseling in het lichaam.

Om gezond te blijven of te worden moet de basiskracht, die weerbaarheid tegen ziekte levert, hoog zijn en moeten zoveel mogelijk afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. In de taoïstische visie heet dit proces “de eenheid en de oorspronkelijke natuur herstellen”.

Thema’s/Indicaties massage

Iedereen kan voor een taoïstische massage bij mij terecht. Vaak komen mensen met problemen als:

 • (chronische) vermoeidheid;
 • hoofdpijnen;
 • spier- en gewrichtsproblemen;
 • spijsverteringsklachten (maag, darmen, lever, …);
 • slaapproblemen;
 • rug-, nek-, schouderklachten;
 • hart- en longaandoeningen;
 • psychische problemen: stress, angsten, woede, depressie, manie, psychosegevoeligheid, …

Taoïstische massage is júist ook bedoeld ter preventie van problemen, omdat het tot doel heeft de algemene weerbaarheid van je lichaam te vergroten. Ook als je geen klachten hebt, is deze massage dus erg geschikt.

Wil je weten of je met jouw vraag bij mij terecht kan? Neem dan gerust contact op.

Werkwijze

Bij de eerste afspraak wordt je situatie grondig bekeken en wordt een beeld gevormd van wat er goed gaat en wat er schort. Dit gebeurt onder andere door middel van een verkennend gesprek, taoïstische pols- en tonganalyse en het voelen van het lichaam. Tijdens elke (volgende) sessie wordt het situatiebeeld verder uitgediept, zodat er steeds efficiënter gewerkt kan worden.

Je wordt gemasseerd over de kleding heen in een zittende of liggende houding. De kleding moet gemakkelijk zitten en samengesteld zijn uit een zachte natuurlijke stof (bijvoorbeeld katoen; nylon/viscose dient vermeden te worden). Er worden geen externe middelen zoals medicijnen, naalden of oliën gebruikt.

Bij de massage wordt gebruik gemaakt van diverse Chinese massagetechnieken, zoals wrijven, drukken, kneden, rollen, rekken. Een onderdeel van de massage is het toepassen van acupressuur (diànxué 點穴); dit is het manueel inwerken op de holten van het lichaam om functies van het lichaam te versterken dan wel te verzwakken. Daarnaast kan er bij bepaalde problematiek ook aanvullend gebruik worden gemaakt van moxa (jiŭfǎ 灸法) en cupping (guànfǎ 罐法)’ .

Tijdens de individuele sessies gaat er veel aandacht uit naar het leren begrijpen waarom je je minder goed voelt, je klachten hebt én hoe je zelf kan meewerken om je gezondheid te ondersteunen en zo ‘het zelfbestuur herwint’. 

Taoïstische gezondheidsoefeningen en taoïstische levensbegeleiding kunnen je hier ook bij helpen.

Tarief

Een afspraak duurt 60 minuten en kost €70.
Een eerste afspraak duurt 90 minuten (ook €70).