Laurence Coppens


 

Klinisch psycholoog, Klinisch Seksuoloog, Relatietherapeut

 

Contact

Ik ontvang u graag op zaterdag, in Senses Praktijkhuis Mortsel, na afspraak.
T: 0471/07.04.16
E: coppens_laurence@telenet.be
W: www.laurencecoppens.be

Wie ben ik

Na het afronden van mijn studies, Master in de klinische psychologie (KUL, erkenningsnummer psychologencommissie: 852110579) en Master in de Seksuologie (KUL) ben ik gedurende twee jaar werkzaam geweest op het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie (CeKKS, de voormalige Dienst Context) en op de Raadpleging Vrouwelijke Seksualiteit in het UZ Leuven. Momenteel ben ik werkzaam op het Multidisciplinair Borstcentrum (MBC, UZ Leuven) en op de dienst Oncologische Heelkunde (UZ Leuven), waar ik psychologische en seksuologische ondersteuning kan aanbieden aan mensen die geconfronteerd worden met de diagnose (borst)kanker.
Daarnaast werk ik als psycholoog-seksuoloog en relatietherapeut (i.o.) in Senses Praktijkhuis (Mortsel)enin een groepspraktijk (Vesalius med) te Strombeek-Bever.Bijkomend volg ik nog een specialisatieopleiding in de Relatie- en Gezinstherapie (systeemtherapie) om mij verder te bekwamen tot relatietherapeut.

Werkwijze en verloop van sessies

Therapie is voor mij een ‘samen op weg gaan’, waarbij ik de nadruk leg op ‘samen’.
Een eerste gesprek is eerder verkennend, waarbij ik enerzijds samen met jou individueel of met jullie als koppel zal nagaan met welke (seksuele/relationele) zorgen jij of jullie precies worstelen. Daarna kunnen we samen overleggen of je bij mij op de juiste plek bent met je specifieke vraag en of je het gevoel hebt dat ik de juiste persoon ben om samen verder te zoeken naar een aanvaardbare oplossing. Aarzelingen om in therapie te komen, vragen of bedenkingen mag je gerust meenemen naar dit gesprek, zodat we hierbij kunnen stilstaan.
Indien we ervoor kiezen om samen verder te gaan, dan praten we in de vervolggesprekken verder over de zorgen waarmee je zit/jullie zitten en proberen we actief aan de slag te gaan aan de hand van huiswerkopdrachten. Daarbij is er steeds ruimte voor feedback van jou/jullie over hoe jij/jullie de inhoud en het verloop van de gesprekken verder zien.

 

Thema’s

In het dagelijks leven wordt iedereen wel eens geconfronteerd met seksuele en/of relationele zorgen. Soms kan je echter het gevoel hebben dat je vast blijft zitten in deze zorgen, dat je er zelf of met de hulp van je partner, je familie en vrienden niet meer uit raakt. De stap naar een seksuoloog of relatietherapeut is dan zeker niet gemakkelijk, daar ben ik mij bewust van.
De ervaring leert echter wel dat een therapeut op dat moment ondersteuning kan bieden in je zoekproces naar verandering in datgene wat moeilijk loopt. Eens mensen de stap gezet hebben, geven ze over het algemeen wel aan dat ze zich opgelucht voelen, omdat ze concrete stappen naar verandering ondernomen hebben.
Je kan bij mij terecht als individu of als koppel met alle hulpvragen die betrekking hebben op zorgen, vragen of klachten omtrent seksualiteit en/of je relatie. Meer bepaald kan dit gaan om:

 • klachten die betrekking hebben op seksuele functies: bijv.
  • seksueel verlangen (afwezig, verminderd, overmatig, …)
  • opwinding (erectieproblemen, verminderde/afwezige mentale opwinding, …)
  • orgasme (vroegtijdig, geremd, afwezig,…)
  • pijn bij het vrijen (dyspareunie) en/of vaginisme
 • problemen met betrekking tot de beleving van seksualiteit: bijv.
  • worstelen met je seksuele geaardheid
  • seksverslaving (porno, prostitutie, internet, …)
  • onzekerheid over seksualiteit
 • het heropnemen van seksualiteit na diagnose en behandeling van (borst)kanker
 • problemen met betrekking tot je (seksuele) relatie
 • specifieke vragen over seksualiteit
 • moeilijkheden in je partnerrelatie

 

Links

www.seksuologen-vlaanderen.be (Vlaamse Vereniging voor Seksuologen, VVS)
www.psychologencommissie.be (Psychologencommissie)
www.bfp-fbp.be (Belgische Federatie van Psychologen)
vvkp.bfp-fbp.be (Vlaamse Vereniging van Klinische Psychologen)